AMSTERDAM - Het is kinderlijk eenvoudig om de gegevens te downloaden van alle gebruikers van Google Profiles. Dat zegt promovendus Matthijs Koot van de Universiteit van Amsterdam. Hij waarschuwt voor misbruik van de gegevens.

Via Google Profiles kunnen mensen een profiel over zichzelf aanmaken, met informatie als beroep, woonplaats en opleiding. Ook staan er koppelingen in naar profielen op bijvoorbeeld Facebook en Linkedin en naar berichten op Twitter.

Koot heeft voor iedereen toegankelijke bestanden ontdekt met links naar alle 35 miljoen profielen. Daarmee was het mogelijk 'zonder enige technische drempel of blokkade' alle gegevens uit die profielen te downloaden, vaak inclusief e-mailadres, zegt Koot.

Geen lek

Er is geen sprake van een lek, omdat alle informatie al op openbaar toegankelijke profielen staat. Het gevaar zit volgens Koot in de eenvoud waarmee zulke grote hoeveelheden persoonsgegevens te achterhalen zijn.

De database met alle gegevens is een goudmijn voor slimme criminelen, stelt de onderzoeker. Die kunnen heel eenvoudig interessante slachtoffers uitzoeken en hun vervolgens een e-mail sturen die software plaatst waarmee bijvoorbeeld wachtwoorden worden gestolen.

Koot waarschuwt verder voor het ontstaan van malafide bedrijven die over langere tijd informatie over mensen gaan bijhouden om die te verkopen aan bijvoorbeeld banken, verzekeraars of werkgevers.

Reactie Google

In een reactie laat Google weten dat publieke profielen normaliter ontdekt kunnen worden als mensen een zoekmachine gebruiken. De informatie die is opgenomen in de zogenoemde sitemap geeft zoekmachines de mogelijkheid om de profielen te indexeren. De sitemap onthult echter geen informatie die niet al publiek toegankelijk is.

Gebruikers kunnen daarnaast zelf een keuze maken om onderdelen van hun profiel wel, of juist niet te delen. Een e-mailadres is via Profiles juist standaard niet zichtbaar, zo stelt een woordvoerder. "Het is dus absoluut niet zo eenvoudig als de onderzoeker schetst om gebruikers een bericht te sturen".