AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam slaagt er niet in om de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) op tijd in te voeren.

Dat moet eigenlijk op 1 juli gebeurd zijn, maar dat gaat niet lukken. Dit concludeert de Rekenkamer Amsterdam in een donderdag verschenen rapport.

De BAG is een databank met daarin gegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. De gegevens van alle gemeenten worden bovendien aan elkaar gekoppeld. Zo ontstaat er een landelijke databank.

Fraude

Gemeenten moeten de BAG op 1 juli in gebruik hebben. Daarna mogen ze adres- en gebouwgegevens nog maar een keer opvragen. Dit moet voorkomen dat burgers steeds opnieuw gegevens moeten leveren aan verschillende instanties. Het moet de overheid ook helpen bij bijvoorbeeld het bestrijden van fraude.

Volgens de Rekenkamer heeft de gemeente Amsterdam de invoering van de BAG onderschat. Er is nog steeds geen duidelijk plan hiervoor.

''Mogelijk komt dit doordat bij het gemeentebestuur de neiging bestaat om een politiek ‘saai’ onderwerp als basisregistraties minder prioriteit te geven’’, aldus de Rekenkamer.