DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft woensdag aangegeven dat hij het voorstel van de Tweede Kamer omarmt om de vrije toegang tot internet in de wet op te nemen.

''We lopen nu Europees gezien voorop, maar dat komt omdat we hier eerder en heviger zijn geconfronteerd met plannen om concurrerende diensten te gaan belasten dan de andere landen. Dat is een feit, daar hebben wij niet om gevraagd'', aldus de minister.

Steeds meer telecombedrijven willen geld gaan vragen voor mobiele internettoepassingen als Skype, Whattsapp en Voip.

VVD en CDA willen wachten op Europees onderzoek. Verhagen niet, maar als de Europese Commissie met nadere aanwijzingen komt, kijkt hij ernaar. ''En als dat reden is om de regels aan te passen, spreken we elkaar weer.''

Groot belang

Vrij en toegankelijk internet is 'van groot belang' voor de maatschappij, zei Verhagen. "Ik vind dat iedereen toegang moet kunnen krijgen tot alle informatie op het internet."

Hiermee wordt Nederland het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat de netneutraliteit in de wet verankert. Alleen Chili ging Nederland voor.

Heffing

De bewindsman liet al eerder weten dat hij een heffing op diensten als Skype of Whatsapp te ver vindt gaan. Reden hiervoor was een aankondiging van aanbieders van mobiel internet als KPN en Vodafone om voor bepaalde diensten toeslagen in rekening te gaan brengen, onder meer vanwege het afnemende bel- en sms-verkeer.

Met Skype kan gratis worden gebeld; Whatsapp is een programma waarmee op mobiele telefoons gratis kan worden gechat met andere smartphonebezitters.

Verhagen vindt het 'onwenselijk' dat providers toepassingen belemmeren alleen omdat die concurreren met de eigen diensten. "Dat is slecht voor innovatie", aldus de minister.

Behalve de instemming van de minister kan de wetswijziging waarschijnlijk ook rekenen op de steun van een ruime Kamermeerderheid. Behalve de indieners D66, GroenLinks, Pvda en SP reageerden ook CDA en PVV positief. De Kamer stemt er dinsdag over.

Geschiedenis

Kamerlid Kees Verhoeven (D66), initiatiefnemer van het met PvdA, SP en GroenLinks ingediende voorstel, is blij dat de minister dit plan voor zogeheten netneutraliteit steunt.

''Nederland schrijft geschiedenis nu zowel het kabinet als de Tweede Kamer een altijd onbelemmerde toegang tot internet in de wet wil opnemen. Ik ben trots op dit resultaat’’, aldus Verhoeven.

PVV

Hij rekent ook op steun van de PVV. Namens de PVV laakte Jim van Bhemmel bedrijven die ''ineens diensten gaan blokkeren en ‘tarieveren’''. Ook Verhagen gaf aan dat deze stap in feite is uitgelokt door de markt. Hij vindt dat bedrijven die nieuwe ontwikkelingen belemmeren met hun oude verdienmodellen ''volkomen verkeerd’’ bezig zijn.

Door recente plannen zoals bijvoorbeeld de Skypeheffing komen de keuzemogelijkheden onder druk te staan, meent de bewindsman. En: ''Door het in de wet op te nemen laten we zien hoe belangrijk we een open internet vinden’’.

Het voorstel van de Kamer haakt aan bij Verhagens plannen om consumenten en hun privacy beter te beschermen. Zo moeten internetters voortaan toestemming geven als er cookies op hun pc worden gezet. Ook regelt hij dat er voor blinden en doven een tekst- of beeldbemiddelingsdienst komt zodat ook zij makkelijker contact kunnen opnemen met overheid en bedrijven.

KPN

Een woordvoerder van KPN zegt in een reactie dat het ook een voorstander van netneutraliteit en geen diensten blokkeren.

"KPN betreurt echter dat de Tweede Kamer niet meer tijd heeft genomen voor deze wetgeving. Dan had beter rekening kunnen worden gehouden met de exacte reikwijdte hiervan en met de internationale context. In Europees verband wordt immers nog bekeken hoe om te gaan met de ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet en met wetgeving op dit vlak."

De zegsman zegt heel goed te gaan bekijken wat de consequenties zijn van deze beperkende wetgeving voor de klanten en voor KPN zelf. "Denk bijvoorbeeld aan de keuzevrijheid van de klant en de gevolgen voor het beheer van onze netwerken."