AMSTERDAM – Een nieuwe website biedt Iraniërs de kans om zonder gevaar te lopen filmpjes en verhalen op internet te plaatsen.

De internetpagina is opgericht door mensenrechtenorganisaties en journalisten en is bedoeld om de Iraanse regering de mogelijkheid te ontnemen zijn burgers te bespioneren die hun mening kwijt willen op internet.

Dit meldt de NOS.

Op de website www.iranianstories.org kunnen Iraniërs hun stem laten horen, aldus Thibault Lefèvre. De Franse journalist en een van de oprichters van de site laat weten dat hij geïnspireerd raakte door zijn bezoek aan Iran tijdens de verkiezingen van 2009.

"Ik ontmoette veel jonge mensen en ontdekte dat de mobiele telefoon heilig voor hen is. Ze wisselen er muziek en filmpjes mee uit. Bijna alles is verboden daar, maar de mobiele telefoon is hun vrijheid", zegt de journalist tegen de NOS.

Onderscheiden

De site onderscheidt zich volgens Lefèvre van andere sociale media omdat filmpjes eerst worden bekeken door een verscheidene journalisten.

Daarom is de site volgens de Fransman een belangrijke aanvulling op Twitter, Facebook en YouTube, kanalen die door de Iraanse regering inmiddels ook worden gebruikt voor propaganda.