UPC mag ook tarieven in Amsterdam niet verhogen

AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC mag ook in Amsterdam geen forse tariefsverhoging doorvoeren. Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam in kort geding dinsdag bepaald. Eerder spande de gemeente Hilversum met hetzelfde succes een kort geding aan tegen UPC.

De rechter stelt dat UPC een tariefsverhoging van circa 30 procent niet eenzijdig mag doorvoeren. Dit vloeit voort uit de overeenkomst tussen UPC en de gemeente Amsterdam die zij sloten toen UPC het kabelbedrijf van de gemeente kocht. Daarin is bepaald dat de tarieven met niet meer dan de inflatie mogen worden verhoogd.

Wil UPC de prijzen verder verhogen, dan moet het hierover onderhandelen met de gemeente. Volgens een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder H. Belliot in Amsterdam is een prijsverhoging wel ter sprake geweest in onderhandelingen, maar daarbij ging het nooit om een 30-procentsverhoging.

Een woordvoerder van UPC zegt dat het gesprek met de gemeente binnenkort wordt voortgezet. "Wij gaan de komende drie maanden verder praten. In de tussentijd zullen we de tarieven niet aanpassen, behalve met een inflatiecorrectie."

De kabelklanten in Amsterdam kregen enkele weken geleden een brief waarin UPC de tariefsverhoging aankondigde. UPC zou de tarieven gelijk willen trekken met die in de rest van Nederland. Het bedrijf wil eind volgend jaar in elke gemeente een kabeltarief hanteren van 15,20 euro per maand. Voor Amsterdam zou dat een verhoging betekenen van ongeveer 50 procent.

Volgens de woordvoerder van UPC maken naast Hilversum en Amsterdam ook Almere, Zaanstad en Haarlem bezwaar tegen de verhoging die UPC heeft voorgesteld. Hij zegt dat het bedrijf met deze drie gemeentes in gesprek is over een oplossing.

Tip de redactie