BUDAPEST - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft tijdens een internationale conferentie in Boedapest gewezen op het belang van vrijheid van informatie, ook op internet.

''De vrijheid van informatie is een fundamenteel mensenrecht. Alle leden van de VN hebben zich daaraan verbonden. En de vrijheid van informatie geldt evenzeer op het internet'', aldus de VVD-bewindsman maandag op de ASEM-conferentie van 48 Aziatische en Europese landen.

''Het is de verantwoordelijkheid van al onze regeringen om ervoor te zorgen dat het internet vrij is'', vervolgde hij. ''Geen politieke censuur. Geen beperkingen voor internetcafés, geen blokkades van internet, zoals in Syrië of Libië.'' Volgens hem is vrije toegang tot internet van belang voor iedereen.

''Toegang tot het internet is essentieel voor maatschappelijke en politieke stabiliteit, voor vrije handel, economische ontwikkeling en innovatie", schetste de minister.

ASEM

De Asia-Europe Meeting (ASEM) is een tweejaarlijkse conferentie van Aziatische en Europese landen die van gedachten wisselen over politieke, economische en sociaal-culturele zaken.

Samen zijn de 48 ASEM-landen goed voor de helft van het mondiale bruto nationaal product. De onderlinge handel bedraagt 60 procent van de wereldhandel.

Rosenthal drong ook aan op inspanningen ter bescherming van de vrijheid van religie en tegen discriminatie van vrouwen en homoseksuelen. ''Ik hoop dat we het allemaal eens zijn over het belang van deze universele mensenrechten'', zei de bewindsman.