AMSTERDAM - Het afsluiten van internet vanwege politieke onrust of auteursrechtschending mag nooit gebeuren. De Verenigde Naties (VN) vindt dat internettoegang een mensenrecht is dat niet zomaar mag worden weggenomen.

De maatregel in Frankrijk, waarbij internet wordt afgesloten nadat men drie keer is betrapt op illegaal downloaden, is daardoor in strijd met internationale afspraken. Ook is het ontoelaatbaar dat landen als Egypte en Syrië het gebruik van internet wegnemen bij politieke onrust.

Dit staat in een rapport (PDF) van de Mensenrechtenraad van de VN, samengesteld door rapporteur Frank La Rue.

Het rapport vindt het uitermate zorgwekkend dat de zogenaamde ‘three strikes’- wet is doorgevoerd in Frankrijk. Ook wordt de Digital Economy Act 2010 van Groot Brittanie genoemd, waarbij de digitale media nauw in de gaten gehouden worden.

“Een centrale aan/uit-knop voor het internet is erg zorgwekkend,” aldus La Rue. Alleen sites met kinderporno moeten afgesloten kunnen worden.

Anoniem

Verder moet anonieme publicatie mogelijk blijven in het belang van vrijheid van meningsuiting. La Rue: "Regeringen gaan te snel over op grove privacyschending omwille van de terreurbestrijding, wat niet altijd gebeurt vanwege de veiligheid."

Het is de bedoeling dat er naar aanleiding van dit rapport een internationaal verdrag over deze kwestie komt.