AMERSFOORT - Vereniging Eigen Huis (VEH) wil vanaf woensdag beelden van inbrekers laten zien op een speciale website. De maat is vol voor de vereniging voor huizenbezitters. Daarom neemt de VEH dit initiatief.

De vereniging maakt gebruik van beeldmateriaal dat eerder anoniem is aangeboden, aldus de VEH maandag. Daarnaast kan iedereen beelden opsturen van inbrekers.

Voorwaarde voor plaatsing is dat een kopie van een aangifte wordt meegestuurd, met daarin een verwijzing naar het beeldmateriaal. De consumentenorganisatie informeert het ministerie van Justitie en het College bescherming persoonsgegevens over de actie.

De actie van de VEH ''is in principe tijdelijk, maar dat hangt af van de animo'', aldus een woordvoerder. De actie loopt in ieder geval de hele maand juni.

Foto's

Volgens hem zullen op de website voornamelijk foto's van inbrekers te zien zijn, en ook de schade die is aangericht en de manier waarop inbrekers zijn binnengekomen.

''Bewegend beeldmateriaal is ook mogelijk, maar dat zien we niet zo vaak voorbij komen'', aldus de zegsman.

Volgens de VEH waren in 2010 bijna 80.000 huishoudens slachtoffer van inbraak en werd om de 9 minuten ergens in Nederland ingebroken. Het aantal inbraken steeg vorig jaar met 8 procent ten opzichte van 2009 en ook dit jaar wordt weer meer ingebroken in vergelijking met vorig jaar, aldus de vereniging. Ze geeft op de website naast beelden van inbrekers tips om de kans op inbraak te verminderen.