ENSCHEDE - Service2Media, een snelgroeiende Nederlandse ontwikkelaar van applicaties voor mobiele apparaten, krijgt een investering van 10 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) van twee private investeerders, Prime Ventures en Private Plus Fund. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De Nederlandse investeringsmaatschappij Prime Ventures gaf eerder kapitaalinjecties aan de succesvolle Nederlandse bedrijven Layar en eBuddy.

Service2Media werd vorig jaar door consultancybedrijf Deloitte uitgeroepen tot snelst groeiende technologiebedrijf in Nederland.

Hoewel het bedrijf geen omzetcijfers prijsgeeft, is de groei indrukwekkend. De omzet groeide in vijf jaar tijd met 4600 procent. Dit jaar verwacht het bedrijf minstens tweecijferige groei.

Platform

Service2Media ontwikkelt met ruim 100 medewerkers applicaties met behulp van een platform. ''Wij werken met één broncode. We hoeven voor de ontwikkeling van een nieuwe applicatie maar een deel van de code aan te passen", zei directeur Geert Kolthof.

Dat maakt de kosten beheersbaar en zo bieden wij grotere klanten een toekomstvaste oplossing.'' In de portefeuille zitten klanten als CNN, al-Jazeera, Rabobank, De Telegraaf en UPC.

R&D

De app-ontwikkelaar wil volgens de topman het geld gebruiken voor investeringen in r&d, het werven van personeel en het ontwikkelen van partnerkanalen.

''Als je dit verder internationaal wil oppakken, moet je binnen een, twee jaar overal zijn. We willen daarom partnerschappen met softwarebedrijven aangaan, die voor ons apps kunnen ontwikkelen. Het is de bedoeling dat we het spel op wereldniveau mee blijven spelen.''

Marktaandeel

Het bedrijf beoogt een wereldwijd marktaandeel van 10 à 20 procent. Winstgevend is Service2Media echter nog niet. ''We hebben tot nu toe alles geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van het bedrijf.''

De onderzoeksafdeling blijft ook in de toekomst vanuit het hoofdkantoor in Enschede opereren. ''Maar we zijn internationaal georiënteerd. De voertaal intern is Engels.''

Belangrijk

Toen Kolthof Service2Media in 2005 samen met twee partners oprichtte, voor de introductie van de iPhone, hadden ze wel het gevoel dat apps heel belangrijk gingen worden. ''Maar het is nog veel groter geworden dan we hadden gedacht'', vertelt Kolthof.

Hij denkt dat de bekende technologie met muis en toetsenbord zijn langste tijd heeft gehad. Alles wordt volgens hem op 'touch' gebaseerd.

''Dit is geen hype'', benadrukt de Twentenaar. ''Het is niet alleen de smartphone waarop apps kunnen draaien, maar ook tablets en in de toekomst komen er nieuwe apparaten met apps zoals televisies met een aanraakscherm.''