AMSTERDAM – Een groep hackers genaamd Lulz Security claimt dat het de servers van SonyPictures.com heeft aangevallen en daarbij meer dan een miljoen wachtwoorden en e-mailadressen heeft bemachtigd.

Dat meldt de BBC.

De hackers zouden ook andere informatie gestolen hebben. Om welke informatie het gaat is nog onduidelijk.

De groep hackers kwam zelf met het nieuws naar buiten. Sony is op de hoogte van de claim en heeft een onderzoek ingesteld.

Ook van de Nederlandse website van Sony BMG hebben de hackers accountgegevens in handen gekregen. LulzSec publiceerde een lijst met 365 Nederlandse wachtwoorden en gebruikersnamen op zijn website.

Playstation

In april wisten hackers al door te dringen tot het netwerk van Playstation. Toen werd data van meer dan 77 miljoen gebruikers buitgemaakt.

Sony besloot toen het Playstation Network bijna een maand lang offline te halen. Sindsdien is het bedrijf een groot doelwit voor hackers. Sony meldt zelf dat er al minstens vier aanvallen op het netwerk zijn geweest voor de huidige aanval.

Lulz Security zou verantwoordelijk zijn voor één van deze aanvallen. Zij probeerden het netwerk van Sony Music Japan te hacken.

Playstation Network

Donderdag ging de Playstation Store weer online. Onduidelijk is nog welke gevolgen de aanval van Lulz Security zal hebben. Sony beloofde consumenten in Amerika en Europa donderdag dat het netwerk weer volledig hersteld en beveiligd was.

Lulz Security laat tegenover de Britse nieuwssite weten dat het niet snapt waarom mensen nog vertrouwen hebben in de Japanse onderneming.

“Alle data zijn als platte tekst opgeslagen. Er zitten geen codes achter. Je kunt de data zo meenemen als je binnen bent. Op die manier vragen ze natuurlijk ook wel om problemen.”