PEKING/LOS ANGELES - China heeft donderdag woedend gereageerd op de beschuldiging van Google dat e-maildienst Gmail vanuit de Volksrepubliek zou zijn gehackt.

''De schuld volledig bij China leggen is onacceptabel'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

''Deze zogenaamde verklaring dat de Chinese overheid hackers zou steunen is een totaal verzinsel. Het heeft duidelijk bijbedoelingen'', aldus de zegsman.

Volgens Google hebben hackers geprobeerd in te breken in de accounts van honderden prominente gebruikers van Gmail.

Google stelde dat de hackers vermoedelijk actief waren vanuit de Chinese stad Jinan, in de provincie Shandong. Het Amerikaanse bedrijf wees niet met de beschuldigende vinger naar de Chinese autoriteiten.

Doelwitten

Onder de doelwitten van de hackers waren belangrijke Amerikaanse regeringsfunctionarissen, Chinese politieke activisten en journalisten.

Verder waren ook militairen en overheidsfunctionarissen uit verscheidene Aziatische landen, vooral uit Zuid-Korea, het slachtoffer.

Wachtwoorden

De hackers probeerden op slinkse wijze wachtwoorden te achterhalen. Ze lokten mensen onder meer naar valse websites, waar ze hun inlogggevens konden invoeren.

Ook zijn computerprogrammaatjes, zogenoemde malware, gebruikt die de gegevens moesten achterhalen.

Google

Google zegt dat het de pogingen om in te breken heeft gedwarsboomd. De doelwitten van de spionagepogingen en de autoriteiten zijn door het internetbedrijf op de hoogte gesteld.

Volgens het Witte Huis is er geen reden aan te nemen dat Gmailaccounts van Amerikaanse regeringsfunctionarissen zijn gehackt.

Censuur

Het is niet voor het eerst dat Google overhoop ligt met de Chinese overheid. Eerder besloot het bedrijf tot woede van Peking de zoekopdrachten via Hongkong uit te voeren. Op die manier kon de zware Chinese censuur worden omzeild.

Dat trucje is inmiddels niet meer mogelijk. Google wilde de internetlicensie in China graag behouden en stopte daarom met het doorlinken.

Cyberaanval

Ook was er al eerder sprake van een cyberaanval op Google die vanuit China zou zijn uitgevoerd. In maart hadden veel Chinese gebruikers moeilijkheden met Gmail.

Die problemen zouden volgens Google zijn veroorzaakt door de autoriteiten. Peking ontkende alle betrokkenheid.