LOS ANGELES - Hackers hebben geprobeerd in te breken in de accounts van honderden gebruikers van e-maildienst Gmail, waaronder belangrijke Amerikaanse regeringsfunctionarissen, Chinese politieke activisten en journalisten.

Dat meldde het Amerikaanse internetbedrijf Google woensdag op zijn officiële website.

Volgens Google wilden de hackers inzage in de inhoud van de e-mails en gebruikersinstellingen wijzigen. Google wist verder te melden dat de hackers vermoedelijk actief waren vanuit de Chinese provincie Jinan.

De hackers probeerden op slinkse wijze wachtwoorden te achterhalen. Ze lokten mensen onder meer naar valse websites, waar ze hun inlogggevens konden invoeren. Ook zijn computerprogrammaatjes, zogenoemde malware, gebruikt die de gegevens moesten achterhalen.

Witte Huis

Volgens het Witte Huis is er geen reden om aan te nemen dat Gmailaccounts van Amerikaanse regeringsfunctionarissen zijn gehackt.

Verdere doelwitten waren militairen en overheidsfunctionarissen uit verschillende Aziatische landen, vooral uit Zuid-Korea.

Google zegt dat het de pogingen om in te breken heeft gedwarsboomd. De doelwitten van de spionagepogingen en de autoriteiten zijn door het internetbedrijf op de hoogte gesteld.