AMSTERDAM – Nederland staat wereldwijd op de vijfde plek als het aankomt op de hoeveelheid illegaal materiaal die nieuwe websites uit ons land verspreiden. Russische en Chinese sites verspreiden maar nipt meer auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dat heeft McAfee berekend.

Het gaat om websites die illegale software of auteursrechtelijk beschermd materiaal als films en muziek illegaal aanbieden.

De Verenigde Staten is duidelijk leider wat betreft de verspreiding van illegale content. De tweede plek wordt ingenomen door Duitsland. China, Rusland en Nederland volgen respectievelijk op gepaste afstand.

Record malware

De gegevens gaan over het eerste kwartaal van 2011. McAfee constateerde in dit kwartaal een record op het gebied van malware. Vooral op Androidtoestellen worden steeds meer aanvallen uitgevoerd.

Deze ontwikkeling is geen verrassing als gekeken wordt naar de toenemende populariteit van Android. In totaal werden zes miljoen keer verschillende malware aangetroffen.

Op het gebied van spam was het eerste kwartaal van dit jaar een goede periode. Door het neerhalen van grote botnes als Rustock en Zeus is het aantal verstuurde spam ‘significant’ omlaag gegaan, aldus McAfee.