AMSTERDAM – De zogenoemde ‘patenttrol’ Lodsys zal de strijd tegen ontwikkelaars voor iOS-applicaties doorzetten en stelt dat de verdediging van Apple geen juridische basis heeft. Het bedrijf wil geld voor de schending van een patent bij het uitvoeren van betalingen in applicaties.

Dat blijkt uit een blog van Lodsys.

Het bedrijf stuurde eerder brieven naar ontwikkelaars van apps voor onder meer de iPhone en iPad waarin het stelde het patent voor het uitvoeren van betalingen in applicaties te bezitten. De ontwikkelaars zouden dit patent schenden.

Brief Apple

Apple reageerde met een publieke brief waarin het liet weten de ontwikkelaars te zullen verdedigen. Bovendien schreef Apple dat zij een licentie op het patent hebben en dat de ontwikkelaars daarom automatisch beschermd zijn.

Apple sloot niet uit de zaak voor de rechter te laten komen.

Licentie

Lodsys stelt nu dat de bewering van Apple niet klopt. “Apple heeft een licentie, maar het is aan de ontwikkelaars zelf om te regelen dat zij die licentie ook hebben voor hun applicatie”, schrijft het bedrijf. De licentie zou geen rechten geven aan derden.

“We hebben verschillende deskundigen geraadpleegd en staan sterk in onze eis. De ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor patentinbreuken in hun apps.”

Android

Lodsys is een zogenoemde patenttrol, een bedrijf dat een groot pakket patenten beheert met geen ander doel dan geld te slaan uit rechtszaken tegen bedrijven die deze patenten zouden schenden. Het bedrijf zal de strijd tegen de ontwikkelaars doorzetten.

Inmiddels zouden ook verschillende Android-ontwikkelaars een brief hebben gehad. Lodsys gaat in de blog niet in op deze geruchten.