AMSTERDAM – Chrome nadert Firefox in Nederland wat betreft het marktaandeel gebaseerd op internetverkeer. In mei kromp het verschil naar 3,8 procent.

Dat blijkt uit gegevens van statistiekenverzamelaar Statcounter. Het marktaandeel wordt berekend aan de hand van het internetverkeer via de browsers.

Wereldwijd is Chrome, de browser van Google, al maanden bezig aan een constante opmars. Ook in de maand mei zette deze opmars door. Over het algemeen krimpt het aandeel van Internet Explorer gestaag en groeit Firefox af en toe een heel klein beetje.

Nederland

In Nederland is het marktaandeel van Internet Explorer in een jaar tijd gedaald van 65 procent naar 57,5 procent. Daarmee is IE nog wel verreweg de grootste.

Firefox stond in mei 2010 op 20,8 procent. Het verschil met Chrome was toen 12,7 procent aangezien de browser van Google slechts iets meer dan 8 procent van de markt in handen had. In de afgelopen twaalf maanden is echter veel veranderd.

Najaar

Firefox zag het marktaandeel vrijwel elke maand afnemen terwijl een tegenovergestelde ontwikkeling bij Chrome zichtbaar is. Zo is het marktaandeel van Chrome inmiddels gegroeid naar 15,5 procent, waar Firefox gedaald is naar 19,2 procent.

Als de ontwikkeling zich zo doorzet als in de afgelopen twaalf maanden zal Chrome in het najaar groter zijn dat Firefox.

Wereldwijd is Firefox in dezelfde periode gedaald van 31,6 procent naar 29,3 procent. Chrome steeg in de periode mei 2010 tot mei 2011 van 8,6 naar 19,3 procent.