AMSTERDAM - De PVV spreekt zich tegenover NU.nl nogmaals uit tegen een extra heffing op mobiele internetdiensten. Het voorstel van de VVD om deze heffing wel toe te staan, lijkt daarmee definitief van tafel.

Dinsdag opperden oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks dat het blokkeren, tariferen en afknijpen van mobiele diensten verboden moet worden. De partijen willen dat in de wet vastleggen en hoge boetes opleggen aan providers die de regels aan hun laars lappen.

De VVD diende woensdag zelf een voorstel in waarin het het tariferen van bepaalde mobiele diensten wel toestaat.

Heffingen

Het gaat specifiek om plannen van providers om extra geld te vragen voor toegang tot bijvoorbeeld Skype of Youtube. De providers willen extra geld omdat ze uit data relatief weinig inkomsten halen. Tegelijkertijd lopen de inkomsten uit bellen en sms'en terug.

Bovendien vragen bepaalde diensten veel van het netwerk en de providers stellen dat extra vergoedingen nodig zijn om het netwerk te onderhouden. De oppositiepartijen geloven hier niet in en vrezen dat de netneutraliteit, ongefilterde doorgifte van al het internetverkeer, in gevaar komt.

Steun PVV

De PVV spreekt zich ook uit tegen een extra heffing op mobiele diensten, maar wil het voorstel van de oppositie niet direct steunen. "Ik moet eerst nog heel goed kijken naar alle aspecten", legt Kamerlid van Bemmel (PVV) uit. "Het is nogal een uitgebreid voorstel waarin veel dichtgetimmerd wordt. De komende dagen moet ik kijken of de PVV het met alles eens is."

Het Kamerlid legt uit dat hij nog wil uitzoeken of bijvoorbeeld spamfilters ook door het voorstel worden aangetast.

Voorstel VVD

Van Bemmel stelt echter dat het huidige voorstel van de VVD sowieso niet gesteund kan worden. "Als het tariferen een belangrijk punt is voor VVD komen we er niet uit." De PVV zal mogelijk in overleg gaan met de VVD én de oppositie over aanpassingen in de voorstellen.

De partij van Geert Wilders speelt een belangrijke rol in het debat omdat de partij het voorstel van de oppositie aan een meerderheid kan helpen. Minister Verhagen (Economische Zaken) sprak zich eerder ook al uit tegen een heffing op mobiele diensten.