AMSTERDAM – Microsoft probeert het hele proces rond Windows 8 streng te controleren en eist van chipmakers dat ze slechts met één fabrikant samenwerken om een Windowstablet op de markt te brengen.

Dat schrijft Bloomberg op basis van drie anonieme bronnen en uitspraken van J.T. Wang, topman bij Acer.

Volgens de anonieme bronnen vraagt Microsoft aan chipmakers om maar met één fabrikant in zee te gaan voor de ontwikkeling van een Windows 8-tablet. Zo zou Microsoft sneller tablets op de markt willen brengen.

Voordelen

Doorgaans worden chipmakers vrij gelaten in de keus met welke en met hoeveel fabrikanten zij in zee gaan. Microsoft stelt nu bepaalde voordelen tegenover de bereidheid dit te beperken tot één fabrikant.

Zo zouden chipmakers goedkoper software van Microsoft krijgen en garandeert Microsoft dat de software bovendien beter werkt op de specifieke tablets. Chipmakers mogen er ook voor kiezen met meerdere fabrikanten in zee te gaan, maar krijgen dan deze voordelen niet aangeboden.

Naast het ontwikkelen van Windowstablets staat Microsoft de chipmakers ook toe met nog één fabrikant in zee te gaan voor de productie van een Windows 8-laptop.

'Hinderlijk'

Dinsdag beklaagde Acertopman Wang zich al over de controle die Microsoft uitoefent op het proces rond de ontwikkeling van Windows 8-apparaten. Wang liet zich niet uit over specifieke beperkingen. “Ze proberen het hele proces te controleren. Ze willen de regels opstellen. Het is allemaal erg hinderlijk.”

Windows 8 is de eerste versie van Windows die ook ARM-processors ondersteunt. Deze processors zijn zeer geschikt voor mobiele apparaten.