AMSTERDAM – Google heeft vergeefse pogingen gedaan een samenwerking op te starten met Facebook. Ook erkent voormalig CEO Eric Schmidt dat hij de dreiging van de netwerksite niet goed heeft aangepakt.

Schmidt vertelt in de toespraak tijdens de D9-conferentie in Los Angeles dat Google pogingen heeft gedaan een deal te sluiten met Facebook, maar dat de netwerksite de aanbiedingen constant heeft afgeslagen.

De topman erkent dat hij als CEO van Google beter zijn best had moeten doen om de dreigingen die uitgingen van Facebook harder aan te pakken. “Drie jaar geleden schreef ik memo’s over het algemene probleem. Ik wist dat ik iets moest doen en dat heb ik niet gedaan”, aldus Schmidt.

“Een CEO moet verantwoordelijkheid nemen. Ik heb het verpest.” Schmidt werd in april vervangen door Larry Page als CEO. Page is medeoprichter van Google.

Concurrent

Facebook is door de enorme omvang van bijna 700 miljoen leden een gevaar voor Google. Zeker op het sociale gebied, waar de zoekgigant nog klein is, loopt Facebook ver voor. Ook wat betreft advertenties concurreren de twee bedrijven met elkaar.