BRUSSEL - Data van burgers in de Europese Unie worden onvoldoende beschermd. De verplichte opslag van gegevens door aanbieders van elektronische communicatiediensten druist in tegen de fundamentele rechten op privacy en databescherming.

Dat stelt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS), de Nederlander Peter Hustinx, in een verklaring dinsdag.

De EDPS reageert op de evaluatie van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, over de bewaarplicht van gegevens door communicatiebedrijven.

De EDPS erkent dat opgeslagen data een belangrijke rol kunnen spelen bij onderzoek naar misdaden. Maar de commissie slaagt er onvoldoende in de noodzaak aan te tonen voor het bewaren van data op zo'n grote schaal. Ook vindt de toezichthouder dat lidstaten te veel armslag hebben als het gaat om het gebruik van de data.

Toegang

De EU-lidstaten beschikken ook over te veel speelruimte bij het bepalen wie toegang krijgt tot gegevens, en onder welke voorwaarden. Hustinx pleit voor onderzoek naar alternatieve manieren die minder inbreuk plegen op de privacy. De toezichthouder sluit niet uit dat de huidige regels uiteindelijk vervangen moeten worden door meer doelgerichte maatregelen.