AMSTERDAM – D66, PvdA, GroenLinks en SP hebben samen aan een plan gewerkt om netneutraliteit te waarborgen. De partijen die met steun van de PVV een meerderheid in de Tweede Kamer vormen, willen dat het principe opgenomen wordt in de wet.

Dat maken de partijen dinsdag bekend. Het plan kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, alleen de steun van de PVV is nog niet volledig zeker.

De steun van deze partij lijkt echter waarschijnlijk. Zo heeft de PVV zich eerder hard uitgesproken tegen plannen van KPN die ook betrekking hebben op netneutraliteit. De partij was dinsdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maakte onlangs bekend met een nota te komen wat betreft netneutraliteit nadat bekend werd dat KPN extra geld wil vragen voor bepaalde applicaties.

Providers

Vodafone kondigde aan extra vergoedingen te willen vragen aan bedrijven die zware diensten aanbieden op het netwerk. Bovendien vraagt de provider al langer extra geld voor het gebruik van VoIP-diensten.

T-Mobile liet een paar maanden geleden al weten het tariferen van mobiele diensten als mogelijkheid te zien voor het managen van het verkeer op het netwerk.

Wetswijziging

De plannen zorgden voor kritiek wat betreft netneutraliteit. Zo stelden critici dat de providers zo poortwachters zouden worden van het internet en zouden bepalen wat er beschikbaar is en niet. De partijen stellen nu niet te willen wachten op het voorstel van Verhagen en presenteren hun eigen plannen die verder gaan.

De partijen stellen een wetswijziging voor waardoor netneutraliteit in de wet komt te staan. Het blokkeren, afknijpen en tariferen van diensten wordt daarmee verboden en de partijen stellen hoge boetes voor bij overtreding.

De regels gelden voor zowel vast als mobiel internetverkeer. De PvdA stelt dat als de wet daadwerkelijk gewijzigd wordt, Nederland het eerste land is waarin het principe netneutraliteit in de wet is vastgelegd.

'Onverantwoord'

Vodafone vindt de actie van de politieke partijen 'onverantwoord'. "De haast waarmee de Tweede Kamer netneutraliteit in de wet wil vastleggen is letterlijk onverantwoord. Er is namelijk geen enkel onderzoek gedaan door de Tweede Kamer naar prijsontwikkeling voor consumenten als gevolg van deze wetgeving."

Ook acht Vodafone het volstrekt onduidelijk welke toekomstige innovaties en ontwikkelingen nu al de kop ingedrukt worden door te snelle regulering in een jonge en snel ontwikkelende technologie.

"Het is onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer afwijkt van de lijn van de Europese Commissie en zonder de resultaten van het lopende onderzoek door BEREC af te wachten, te snel wetgeving wil introduceren", aldus de provider.

Verdienmodellen

De politieke partijen erkennen dat providers vanwege het groeiende dataverbruik en de teruglopende inkomsten uit sms- en belverkeer op zoek moeten naar nieuwe verdienmodellen. Zij willen echter niet dat dit netneutraliteit beïnvloed en stellen dat er wat betreft prijs gedifferentieerd mag worden in databundels en internetsnelheid.