AMSTERDAM – Het werd al door verschillende partijen voorspeld: 2011 wordt het jaar van Near Field Communication (NFC), de techniek achter mobiel betalen. Google heeft inmiddels een mobiel betalingssysteem gelanceerd en ook anderen zijn druk bezig. Een overzicht.

NFC is een techniek waarmee onder meer mobiele betalingen kunnen worden gedaan. Dit kan in het geval van Google Wallet resulteren in het afrekenen van producten in winkels door een smartphone voor een ontvanger te houden.

De techniek wordt echter ook gebruikt in producten als de ov-chipkaart, waar het saldo via NFC wordt afgeschreven van de kaart.

Providers

Aan het begin van 2011 werd al snel duidelijk dat dit jaar de NFC-bom gaat barsten. De grootste providers wereldwijd spraken hun steun uit voor NFC en stelden dat de eerste klanten in 2012 gebruik moeten kunnen maken van de techniek.

Google heeft inmiddels een eigen dienst aangekondigd. De dienst moet ‘snel’ beschikbaar komen. In eerste instantie wel alleen voor gebruikers in de Verenigde Staten.

110 miljard

De verwachting is dat NFC in 2015 goed zal zijn voor 110 miljard euro aan betalingen. Bedrijven willen graag een graantje van dit bedrag meepikken en vallen daarom over elkaar heen bij het aankondigen van betalingsdiensten.

Naast Google zou ook Apple aan een eigen systeem werken, daarnaast ontwikkelt de brancheorganisatie van de telecomsector GSM Association (GSMA) een standaard zodat de kwaliteit van transacties gegarandeerd kan worden.

Naast providers en bedrijven werken echter ook spelers als Visa aan een eigen dienst waarmee klanten via hun smartphones kunnen betalen.

2006

Het is echter niet zo dat mobiel betalen een heel nieuw fenomeen is. Sinds eind 2006 is het in Nederland al mogelijk met bijvoorbeeld Rabo Mobiel kleine betalingen te doen met een mobiele telefoon. Sinds 2007 kunnen klanten toegangskaarten voor concerten via internet betalen en ontvangen per sms.

In 2008 startte het bedrijf Payter een landelijke proef met mobiel betalen nadat het uitgebreid getest was in de Koopgoot in Rotterdam. In 2010 werd bekend dat er aan een systeem gewerkt werd in de VS.

Mogelijkheden en obstakels

NFC breidt de mogelijkheden van mobiele betalingen echter uit. De techniek zou onder meer een betere veiligheid moeten garanderen. Al zijn sommige experts daarover nog sceptisch, vooral na de geslaagde hacks van de ov-chipkaart.

Zo stelden een aantal deskundigen in maart tegenover NU.nl dat er nog een aantal obstakels zijn voor NFC breed ingezet kan worden. Zo zou het systeem dus nog schorten aan veiligheid en wijzen deskundigen op het belang van verregaande samenwerking die nu nog ontbreekt.