HILVERSUM - De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben maandag zes leiders van een bende aangehouden op verdenking van grootschalige fraude. Ze zouden 45 miljoen euro hebben verduisterd door een 'gat' in een internetsysteem voor het handelen in opties te gebruiken.

Dat stelde René Oosterlaken, hoofd opsporing van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland, dinsdag in Nieuwsuur.

De getroffen banken waren ABN Amro en de Rabobank. Het meeste geld is inmiddels terug. Circa een miljoen is nog niet teruggevonden.

In december werd al bekend dat ABN Amro was opgelicht voor een bedrag van 5,6 miljoen euro. Dat blijkt dus nu veel meer te zijn. De bende zou bestaan uit dertig personen.

Doorverkocht

In het optiehandelsysteem werd de aankoop van opties via internet pas enige tijd later afgerekend. Voordat de bank het geld kon innen, waren de opties doorverkocht en was de opbrengst naar buitenlandse bankrekeningen doorgesluisd.

De aangehouden vijf mannen en een vrouw komen uit Bunschoten, Beneden Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Altforst. De politie heeft onder meer sportauto’s en vrachtwagens in beslag genomen. Op diverse huizen werd beslag gelegd, voor in totaal 900.000 euro.