Verhagen verbiedt heffing op mobiele diensten

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) legt zich neer bij een wens van een meerderheid in de Tweede Kamer dat telecombedrijven geen extra geld mogen vragen aan consumenten voor het gebruik van bepaalde internetdiensten op hun mobiele telefoon.

Ook mogen telecombedrijven deze diensten niet blokkeren. Het gaat bijvoorbeeld om applicaties waarmee consumenten kunnen chatten of bellen over het internet.

Vorige week bleek er vanuit de Tweede Kamer ruime steun voor een voorstel van GroenLinks om telecombedrijven die zulke plannen hebben, een halt toe te roepen. Verhagen zei dinsdag tijdens een debat over telecommunicatie dat hij de wensen van de Kamer gaat uitvoeren.

Telecomwet

Steeds meer telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen voor bepaalde diensten, omdat deze hun netwerk zwaarder zouden belasten en inkomsten uit sms- en belverkeer doen afnemen.

Verhagen staat open voor de wens in de Kamer om een en ander vast te leggen in de telecomwet, die binnenkort behandeld wordt. Hij gaat daarover een zogenoemde nota van wijziging opstellen. De minister zei wel dat de plannen moeten passen binnen de lijn van de Europese Commissie.

Plannen providers

KPN maakte onlangs bekend dat internetdiensten als Skype en WhatsApp ervoor zorgen dat er minder gesms't en gebeld wordt. Bovendien zorgt het groeiende mobiele dataverkeer voor problemen op de netwerken van providers.

KPN wil deze zomer abonnementen invoeren waarbij extra geld moet worden betaald voor bepaalde mobiele internetdiensten. Vodafone blokkeert VoIP-diensten al langer. T-Mobile gaf in het verleden aan prijsdifferentiatie op basis van mobiele diensten als mogelijkheid te zien.

Prijs

Deze plannen lijken nu van de baan na het besluit van Verhagen. Het is voor providers uiteraard wel mogelijk om de prijs van mobiel internet in het algemeen te verhogen.

De Kamer vindt het bovendien goed dat telecombedrijven meer geld vragen naarmate het internet op de mobiele telefoon sneller is of er meer data verwerkt worden. Maar als blijkt dat je ook met een goedkoop telefoonabonnement prima kan bellen of chatten over het internet, mag het telecombedrijf geen extra heffing opleggen.

Overstappen

Dinsdag bleek uit een poll op NU.nl dat 92 procent van de lezers het vragen van extra geld voor mobiele diensten als reden ziet om over te stappen. Slechts 8 procent van de ruim 5700 stemmers heeft geen problemen met een extra heffing.

Het vragen van extra geld of zelfs blokkeren van diensten is volgens de wet toegestaan. Wel moet het transparant gebeuren en moeten klanten een alternatief hebben bij een andere provider.

Eerder stelde het kabinet nog niet in te grijpen. Dit standpunt werd naar buiten gebracht voordat bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer tegen een heffing op mobiele diensten is.

Lees meer over:
Tip de redactie