AMSTERDAM – Microsoft heeft de boete van 899 miljoen euro, die het bedrijf van de Europese Commissie heeft gekregen in 2008, buitensporig genoemd. De zaak sleept al sinds 2004.

Dat heeft het bedrijf tijdens een zitting laten weten.

De boete werd opgelegd omdat Microsoft langere tijd EU-regels voor concurrentie niet na is gekomen. De boete uit 2008 was de derde boete voor het bedrijf. In totaal moet Microsoft 1,7 miljard euro betalen.

Minachting

In 2004 eiste Brussel dat Microsoft andere bedrijven tegen redelijke voorwaarden technische informatie zou verstrekken over de werking van zijn serversoftware. Dat moest bedrijven in staat stellen producten te ontwikkelen die met Microsofts platform kunnen samenwerken.

Eurocommissaris Neelie Kroes liet in 2008 weten dat Microsoft ‘een duidelijke minachting voor Europese regels vertoonde’. De vergoedingen die Microsoft vroeg zouden veel te hoog zijn geweest.

Onduidelijk

Microsoft beschuldigt Europa er nu van niet duidelijk te zijn geweest over hoe hoog de vergoedingen maximaal mochten zijn. Omdat dit onduidelijk was, is de boete uit 2008 buitensporig hoog, aldus Microsoft.

Microsoft heeft inmiddels wel een keuzescherm ingevoerd in Windows waarbij gebruikers kunnen kiezen voor andere browsers dan Internet Explorer van Microsoft zelf. Ook dat was een eis van de Europese Commissie in een andere zaak rondom misbruik van de marktpositie.