AMSTERDAM – De Europese Commissie wil dat de handhaving van intellectuele eigendomsrechten zoals het auteursrecht wordt uitgebreid. Er moet strenger worden opgetreden tegen schending van auteursrecht op internet. Providers krijgen hier een rol in.

Dat blijkt uit de Intellectuele Eigendomsstrategie die de Europese Commissie dinsdag presenteerde (pdf).

In het rapport beschrijft de Commissie de negatieve gevolgen voor de economie wanneer intellectueel eigendom niet flink beschermd wordt. D66 plaatst vraagetekens bij de cijfers en vraagt de Commissie om alle onderzoeken inclusief rekenmethodes te publiceren.

“Het intellectuele eigendomsdebat staat er om bekend dat de cijfers simpelweg niet kloppen”, stelt Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, tegenover NU.nl. “Wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp geven haast altijd een ander beeld.”

Auteursrecht handhaven

De Europese Commissie wil op basis van de cijfers het internet aanpassen aan auteursrecht. Zo wordt er een plan geopperd waarin internetproviders worden ingezet voor de handhaving van auteursrechten op internet. Volgens D66 moeten de aanbieders dan optreden als een soort internetpolitie.

In Nederland wil staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) providers ook inzetten om bepaalde websites met auteursrechtelijke beschermd materiaal offline te halen. Critici stellen dat er op deze manier ook veel rechtmatige content geblokkeerd wordt en dat censuur op de loer ligt.

Stichting Brein

Tijdens de presentatie van de Commissie werd het Nederlandse Stichting Brein herhaaldelijk aangehaald als ‘best practice’ in Europa. D66 wijst op het feit dat Stichting Brein gefinancierd wordt door grote film-, muziek- en mediabedrijven die internet vaak als bedreiging zien.

“Hiermee geeft de Commissie blijk van een gebrek aan visie. Het eeuwenoude auteursrecht is toe aan een vernieuwing, niet de moderne technologie. Dit is de wereld op zijn kop.”

Initiatieven

Wel wordt in het rapport voorgesteld om vanuit Europa initiatieven op te starten voor het legaal delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal over het internet. Of dit moet gebeuren nadat 'illegale' downloadsites offline zijn gehaald, is niet duidelijk.

Ook erkent de EU-commissie het belang van toegang tot online muziek, "maar zonder bescherming van rechten kunnen er geen investeringen worden gedaan om te innoveren", aldus de commissie.