AMSTERDAM - Google heeft een techniek ontwikkeld om beveiligde internetverbindingen sneller te maken. De relatieve traagheid van zulke verbindingen staat tot nu toe massaal gebruik in de weg.

Ontwikkelaars van Googles eigen webbrowser Chrome doen op hun blog verslag van hun ontdekking. De aanpassing, die op browserniveau wordt gedaan, zou zorgen voor een snelheidswinst van zo'n 30 procent ten opzichte van de conventionele beveiligde verbindingen.

Bij een beveiligde internetverbinding (SSL) wordt het dataverkeer tussen de browser van de gebruiker en de server waarop de bezochte website staat, versleuteld. Zo kunnen de gegevens niet worden meegelezen door derden, wat met name bij privacygevoelige informatie, zoals wachtwoorden of bijvoorbeeld creditcardnummers, van groot belang is.

Firesheep

Toch maken veel websites niet standaard gebruik van versleuteling, onder meer omdat dat trager werkt dan onbeveiligde verbindingen. Onlangs verscheen een zogenoemde extensie voor webbrowser Firefox - Firesheep - die gebruikers in staat stelt om informatie van onbeveilgde verbindingen van anderen te onderscheppen. Zo konden bijvoorbeeld eenvoudig Facebook- en Twitteraccounts worden gekraakt.

IETF

De snelheidsverbetering wordt geboekt door minder gegevens heen en weer te sturen als de beveiligde verbinding wordt opgebouwd. Google hoopt dat de techniek, die het SSL False Start heeft gedoopt, wordt overgenomen door de IETF - een standaardenorganisatie die de onderliggende technologieën van internet beheert.

Andere browserfabrikanten, zoals Mozilla (Firefox), Microsoft (Internet Explorer) en Apple (Safari) kunnen de technologie dan ook gebruiken. Brede ondersteuning voor snellere varianten van SSL zouden het gebruik ervan kunnen stimuleren.

Chrome

Volgens de ontwikkelaars kan de nieuwe techniek gebruikt worden met 95 procent van de bestaande beveiligde verbindingen. De sites waarbij de nieuwe techniek niet werkte, bleken vrijwel zonder uitzondering helemaal uit de lucht te zijn.

Op serverniveau hoeft niets te worden gewijzigd om gebruik te maken van de snellere techniek. Google heeft de benodigde aanpassing al opgenomen in Chrome en zijn open-sourcevariant Chromium. Bij de schaarse sites waar SSL False Start niet werkt, valt de browser terug op de oude methode.