AMSTERDAM - De Amerikaanse online filmverhuurder Netflix werft opnieuw Nederlands personeel, waarmee de start van de Nederlandse activiteiten nog slechts een kwestie van tijd lijkt.

Het bedrijf zoekt, na een eerste buitenlandse avontuur in Canada vorig jaar, marketingmedewerkers voor meerdere Europese en Zuid-Amerikaanse landen, waaronder ook Nederland.

Netflix is met 20 miljoen Amerikaanse klanten een van de grootste videosites van de wereld. Het bedrijf begon 11 jaar geleden als dvd-verhuurder, maar inmiddels worden de meeste films online bekeken.

Helpdesk

Het beursgenoteerde bedrijf startte eerder dit jaar al een zoektocht naar Nederlandse helpdesk-medewerkers, maar wanneer de dienst in Nederland uitgerold wordt is nog niet bekend. Het bedrijf spreekt zelf van "een groei buiten de VS en Canada in de tweede helft van 2011". 

De komst van het filmbedrijf is opmerkelijk aangezien Nederland tot op heden geen volwaardig online platform voor de verhuur van films kent. Veel Nederlandse filmliefhebbers vallen hierdoor terug op sites als The Pirate Bay en andere torrent-websites.

De vraag is of de grote Hollywood-studio's het eens worden over de distributierechten via Netflix. Moeilijkheden hierbij hebben ervoor gezorgd dat partijen als Apple en Amazon hun Amerikaanse filmverhuurdivisie nog altijd niet naar Nederland uitgerold hebben.