AMSTERDAM - Google-topman Eric Schmidt waarschuwt dat plannen van de Britse en Amerikaanse overheden om toegang tot illegale filesharing-websites een ‘rampzalig precedent’ kunnen scheppen waarmee vrijheid van meningsuiting in het geding kan komen.

Schmidt zei in Londen dat de zoekmachinegigant pogingen zou aanvechten om toegang tot The Pirate Bay en vergelijkbare downloadsites te beperken via zogenoemde dns-blokkades, zo meldt de Britse krant The Guardian.

De Google-topman gaf aan zelfs te weigeren mee te werken aan een wet die zulke blokkades mogelijk moet maken, als deze zou zijn ondertekend door de president van de Verenigde Staten.

Voorzichtig

Schmidt, die afgelopen maand zijn ceo-titel na tien jaar inwisselde voor die van executive chairman, noemde het blokkeren van websites vergelijkbaar met China’s beperkende internetbeleid.

“Als ik een regering was, zou ik erg, erg voorzichtig zijn met het aanwenden van simpele oplossingen voor complexe problemen”, aldus Schmidt. Vervolgens zouden andere landen dan ook over willen gaan op een dns-blokkade, omdat ze niets met vrije meningsuiting hebben.