AMSTERDAM – In de Verenigde Staten (VS) wordt gesproken over wetgeving rond privacyinstellingen van sociale netwerken. D66 ziet Europese regelgeving wel zitten. Het CDA en de SP stellen dat wetgeving niet direct nodig is.

Dat laten de partijen desgevraagd weten tegenover NU.nl. De PVV laat in een reactie weten zich nu niet te richten op dit onderwerp.

Rondom de privacyinstellingen van bijvoorbeeld Facebook is de afgelopen jaren meerdere keren ophef ontstaan. Zo stellen critici dat de instellingen standaard op de meeste strenge versie zouden moeten staan, bij Facebook is nu alles standaard openbaar en kan de gebruiker dit later zelf aanpassen.

Aanmelden

In de VS wordt ook gepleit voor het aanpassen van het aanmeldingsproces. Een nieuwe gebruiker zou altijd verplicht moeten wordende instellingen zelf aan te passen. Daarnaast willen Amerikaanse politici dat de instellingen kort en in duidelijke taal worden opgeschreven.

Het CDA, D66 en SP zien hier wel brood en stellen ook dat het duidelijk moet zijn voor de consument waar zij aan toe zijn. Het CDA en de SP vinden wetgeving echter niet direct nodig.

Nieuwe wetgeving

“We moeten niet voor elke nieuwe technologische ontwikkeling met nieuwe wetgeving komen. We hebben al privacywetten en waakhonden die dit toetsen. Ik ken geen berichten van privacyschending bij sociale netwerken”, aldus Coşkun Çörüz, Tweede Kamerlid voor het CDA.

“Ik heb dan ook niet de indruk dat met de huidige regels niet optreden kan worden tegen privacyschending. Ik vind wel dat er nadrukkelijk gewezen moet worden op wat er gebeurt met gegevens.”

Verantwoordelijkheid

De SP vraagt zich ook af of wetgeving nodig is. “Het gaat hier ook om eigen verantwoordelijkheid van mensen rond wat ze op deze netwerken zetten”, aldus Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP). “Wel moeten we op veranderingen aandringen bij de branche.”

Gesthuizen denkt dat zelfregulering in dit geval mogelijk moet zijn. “De politiek kan druk uitoefenen op sociale media en de minister kan hier een bemiddelende rol in spelen. Mochten de partijen niets willen veranderen, moet er wel gekeken worden naar wetgeving.”

Volgens het Tweede Kamerlid moeten de instellingen standaard op privé, zouden de voorwaarden rondom privacy maar een maximum aantal keer per jaar aangepast mogen worden en moeten deze voorwaarden meertalig, kort en bondig worden weergegeven.

Europees niveau

D66 wil een stap verder gaan: “Het is verleidelijk dit mee te nemen in de Nederlandse wetgeving, vooral met de behandeling van de Telecommunicatiewet binnen een maand”, aldus Kees Verhoeven, Tweede Kamer-lid van de D66-fractie. “Maar als we dit goed willen regelen, kan dit alleen op Europees niveau.”