AMSTERDAM - Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige en een van de getuigen in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders, heeft aangifte gedaan met betrekking tot een vals twitteraccount op zijn naam. Dat liet Hendriks woensdag weten.

Volgens hem werd het fake account, waarbij een foto van Hendriks stond, misbruikt om hem woorden met een antisemitische ondertoon in de mond te leggen.

Volgens Hendriks gaat het om een neptweet van 20 april 2011 met de tekst: ''Bizar. Aangifte meineed aan mijn broek. Die Wilders en zijn joodse loopjongen weten niet waar ze aan beginnen. Ik lust ze rauw.''

Het bericht zou doelen op het feit dat Geert Wilders aangifte van meineed tegen Hendriks had gedaan.

Geen idee

Hendriks heeft geen idee wie er achter het nepaccount zit. Volgens hem is het account inmiddels verwijderd. Hij heeft zelf overigens wel een twitteraccount: @BertusHendriks1.

Hendriks was de gastheer van een omstreden diner in mei 2010 dat in de zaak Wilders een rol speelt.

Raadsheer Tom Schalken en Hendriks nodigden arabist Hans Jansen uit voor hun vaste eetclub om over actuele maatschappelijke onderwerpen te praten. Drie dagen later moest hij bij de rechter-commissaris verschijnen om als getuige-deskundige in de zaak-Wilders op te treden.

Strafvervolging

Schalken was een van de raadsheren die namens het hof de strafvervolging van de PVV-voorman bevolen, onder meer voor haat zaaien. Schalken zou hebben geprobeerd de islamkenner Jansen te beïnvloeden.