AMSTERDAM – Tablets zoals de iPad gaan volgens analisten de gewone computer vervangen. Bedrijven als HP en Dell hebben nu al te maken met teruglopende uitgaven van consumenten.

In het eerste kwartaal is de wereldwijde pc-markt met 3,2 procent gekrompen. Terwijl de markt van de tablets het in datzelfde kwartaal juist erg goed deed.

Jefferies & Co schat dat de verkopen van tablets zoals de iPad dit jaar zullen uitkomen op 70 miljoen. Dat aantal zal over drie jaar oplopen tot 246 miljoen stuks, aldus het Amerikaanse bureau.

“Tablets gaan de gewone computer vervangen”, stelt een analist woensdag tegen persbureau Bloomberg.

HP

HP zag de uitgaven van consumenten aan pc’s de afgelopen drie maanden met 23 procent afnemen, zo maakte het dinsdag bekend. Het bedrijf verlaagde daarop de verwachtingen voor het huidige jaar.

Hoewel computerfabrikant Dell de verwachtingen van analisten overtrof, zag het de verkopen aan consumenten met 7,5 procent krimpen.

Apple

Apple verkocht het afgelopen kwartaal bijna 4,7 miljoen iPads. Sinds de lancering in april 2010 heeft het bedrijf van Steve Jobs er zo’n 20 miljoen over de toonbank zien gaan.

Een analist van Loomis Sayles & Co zegt tegen Bloomberg dat bedrijven die geen tablets verkopen het risico lopen om achter te blijven bij concurrenten.