
Politiek blokkeert internetfilter
Dat blijkt uit een debat in de Tweede Kamer dinsdagavond, waarover Webwereld bericht.
Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, werd eerder dit jaar al afgeraden een internetfilter in te stellen. Een internetfilter zou het mogelijk maken websites te blokkeren via providers.
Kritiek
Al vanaf het begin kan het plan rekenen op kritiek. Het filter zou gemakkelijk te omzeilen zijn en gebruikt kunnen worden voor censuur. Dinsdagavond bleek dat regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV tegen het filter zijn.
Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF), maakt zich al langer sterk tegen het internetfilter en meldt dat VVD, SP en GroenLinks zich expliciet hebben uitgesproken tegen het internetfilter. "De PVV lijkt ook tegen. PvdA en D66 houden zich op de vlakte."
Volgens BoF lijkt de Kamer het advies van de minister, dat filteren geen 'probaat middel' meer is, over te nemen.
Internetvrijheid
CDA-Minister Verhagen (Economische Zaken) vroeg ict-bedrijven in april nog de levering van internetfilters aan landen die deze filter gebruiken voor verkeerde doeleinden, te staken. Hij vindt dat bedrijven in het buitenland activiteiten voor internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting horen te ondersteunen.
Verhagen doelt dan specifiek op de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld waar toegang tot websites geblokkeerd werd om protesten de kop in te drukken. Er is geen handelsverbod omdat filters tegen kinderporno wel zijn toegestaan.
In Nederland zullen deze filters dus niet worden ingevoerd. Ook de EU zag eerder af van een verplicht internetfilter.