BRUSSEL – Met het bekijken van de inhoud van internetverkeer schenden providers tenminste drie Europese verdragen. Dat stelt de D66-fractie in het Europees parlement, die wil dat de Europese Commissie ingrijpt.

Volgens Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake staat het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) om het internetverkeer op inhoud te bekijken haaks op diverse Europese regels.

Zo wordt de privacy geschonden wat volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) niet mag.

Ook meent zij dat met de praktijken de regels van de Europese Commissie worden geschonden.

Die heeft namelijk bepaald dat providers zich moeten houden aan netneutraliteit ofwel al het internetverkeer gelijkwaardig moeten behandelen. Ook in de aanpak van cybercrime staat een regel die het toepassen van DPI zou verbieden.

Actie

De politica heeft dan ook vragen aan de Europese Commissie gesteld en eist actie.

"Consumenten en klanten moeten ervan uit kunnen gaan dat bedrijven zich aan de regels houden. KPN heeft een permanente tap naar haar klanten via Alcetel-Lucent om te kijken of zij misschien niet gebruik maken van Skype of andere voice over internet protocollen. Die diensten zijn legaal maar voor KPN ongewenst”, zegt Schaake tegenover NU.nl.

“KPN wil dus zo ver gaan dat de fundamentele rechten van klanten worden opgeofferd voor winstbejag. De Commissie moet onderzoeken of regels zijn geschonden en als dat zo is maatregelen nemen.”

Domino-effect

Donderdag werd tijdens een aandeelhouders vergadering bekend dat KPN gebruik maakt van DPI.

Dat leidde tot veel commotie, waarop het bedrijf vrijdag meldde van mening te zijn dat de privacy niet is geschonden. Schaake en diverse burgerrechtenbewegingen denken daar anders over.

Vodafone

Vrijdag erkenden ook de Nederlandse vestiging van Vodafone van de technologie gebruik te maken. Ook Telefonica en Orange hebben erkend met DPI te werken. Als enige stelt T-Mobile de omstreden techniek niet toe te passen.

Zowel KPN als Vodafone hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar op de stap van Schaake.

Meer aandacht

Digitale Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zegt blij te zijn met de stap van Schaake. Voor hem is belangrijk dat er zo breed mogelijk aandacht is voor de problematiek.

Zijn organisatie verzet zich al langer tegen de dreiging dat providers diensten voortrekken of zelfs blokkeren.

Tegenstanders van DPI storen zich aan het feit dat niet wordt gekeken naar de afkomst en bestemming van het internetverkeer, maar dat daadwerkelijk in het internetverkeer wordt gekeken. Bits of Freedom vergelijkt dat – net als Schaake - met een permanente internettap.