Justitie vraagt om onderzoek naar Apple

AMSTERDAM – Het ministerie van Justitie gaat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vragen onderzoek te doen naar Apple en het opslaan en delen van locatiegegevens. Dit verzoek zou eigenlijk al eind 2010 gedaan worden.

Dat bevestigt het ministerie desgevraagd tegenover NU.nl.

Medio 2010 werd bekend dat Apple de gebruikersvoorwaarden van de muziek- en softwaredienst iTunes had aangepast. Volgens de nieuwe voorwaarden mag Apple de precieze locatie van Apple-apparatuur registreren en delen met derden.

De VVD besloot Kamervragen te bestellen en in augustus maakte Maria van der Hoeven, toenmalig minister van Economische Zaken, bekend het CBP te vragen het beleid van Apple te onderzoeken.

Alsnog verzoek

Naar nu blijkt is dit nooit gebeurd. Waar het mis is gegaan is volgens het ministerie van Justitie moeilijk te achterhalen vanwege de kabinetswisseling. Inmiddels is Justitie verantwoordelijk voor de situatie bij Apple en een woordvoerder stelt dat het verzoek alsnog zal worden ingediend.

Het opslaan en delen van locatiegegevens door Apple is in april weer actueel geworden toen bekend werd dat het bedrijf de locatie van iPhones en iPads inderdaad opslaat. Onderzoekers toonden aan dat dit zeer nauwkeurig gebeurt en deze gegevens permanent worden opgeslagen op het apparaat en de gekoppelde computer.

Systeemfout

Apple stelt dat het probleem het gevolg is van een systeemfout en heeft het systeem inmiddels voorzien van een update waardoor de locatiegegevens veel korter worden opgeslagen. De gegevens zijn nodig om locatiediensten als navigatie te kunnen bieden.

Het CBP moet onderzoeken of het registreren en vooral het delen van de locaties in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het CBP zelf wil niet reageren op de zaak: “Wij doen geen uitspraken over lopende onderzoeken en zeggen ook niets over zaken die eventueel onderzocht worden.”

De instelling wenst alleen verklaringen af te leggen over zaken die daadwerkelijk onderzocht zijn. Wel laat het CBP nog weten: “We zijn onafhankelijk, dus een verzoek betekent niet direct dat er een onderzoek zal volgen.”

Lees meer over:
Tip de redactie