'Locatie beller en internetter beter beschermen'

BRUSSEL - Telecombedrijven moeten nauwgezet omgaan met de gegevens over de plek waar een beller of internetter zich bevindt. Ze moeten die privacygevoelige data behandelen als een naam, geboortedatum of andere persoonlijke informatie.

Dat stelt het belangrijkste Europese adviesorgaan voor onlineprivacy. Volgens de krant The Wall Street Journal wil de werkgroep nog deze maand haar bevindingen presenteren.

Firma's als Apple en Google zullen waarschijnlijk toestemming moeten gaan vragen aan de gebruikers van hun smartphones voor het verzamelen van gegevens. Ook moeten zij de informatie anoniem houden en na een bepaalde tijd vernietigen.

Het advies is niet bindend. Naar verwachting zal het echter als richtlijn worden overgenomen door de meeste nationale toezichthouders.

Opspraak

Apple raakte onlangs in opspraak toen bleek dat het bedrijf de locatie van iPhones en iPads permanent opslaat. Apple liet weten dat het om een fout in het systeem ging en heeft het probleem inmiddels verholpen met een update.

Nu wordt de locatie veel korter opgeslagen om te gebruiken in locatiediensten. Ook Google slaat, voor dezelfde doeleinden, locatiegegevens van Androidgebruikers op.

Lees meer over:
Tip de redactie