Bin Laden mailde via usb-sticks

AMSTERDAM – Osama Bin Laden verstuurde 'vanuit' zijn schuilplaats duizenden e-mails en maakte veel gebruik van een computer zonder dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten hem op het spoor kwamen. Anonieme bronnen onthullen tegenover persbureau AP hoe dit kon.

Zo maakte Bin Laden gebruik van talloze tussenpersonen en gebruikte hij alleen hele oude en goedkope computerschijven, aldus de bronnen.

Het systeem zou erg langzaam zijn geweest, maar zorgde er wel voor dat Bin Laden de digitale speurhonden uit de Verenigde Staten kon omzeilen. Bovendien beschikte zijn schuilplaats zelf niet over een internetverbinding.

Usb-stick

Bin Laden tikte de e-mails op zijn eigen computer en zette deze vervolgens op een usb-stick. Deze stick werd daarna meegegeven aan één van zijn talloze tussenpersonen die de teksten vervolgens op een andere computer in een e-mailbericht plakten.

Ook met inkomende e-mail werd dit proces gebruikt, alleen dan andersom.

E-mailadressen

Het erg trage, maar efficiënte proces zorgde ervoor dat Bin Laden de Amerikaanse veiligheidsdiensten altijd heeft weten te ontlopen. Inmiddels zijn er honderden e-mailadressen en duizenden berichten achterhaald.

Veel kunnen de Verenigde Staten (VS) echter niet uithalen met de e-mailadressen, zo wisselen leden van Al-Qaeda regelmatig van adres. Veel van de achterhaalde gegevens zouden inmiddels niet meer actief zijn.

Betrokkenheid

In de berichten zouden overigens geen nieuwe plannen staan voor aanslagen. Wel tonen de e-mails aan dat Bin Laden nauw betrokken is gebleven bij Al-Qaeda lang nadat de VS dacht dat hij de macht had overgedragen.

Bin Laden werd 2 mei door een Amerikaanse speciale antiterrorisme-eenheid om het leven gebracht.

Tip de redactie