Techreuzen in protest tegen vastleggen 'App Store'

AMSTERDAM - Microsoft, HTC, Nokia en Sony Ericsson hebben in Europa gezamenlijk een aanklacht ingediend tegen het vastleggen van de termen App Store en Appstore door Apple.

De vier bedrijven sluiten zich met de aanklacht aan bij Amazon. Dat bedrijf, met een eigen applicatiewinkel, tekende in april al protest aan tegen het vastleggen van de termen.

Alle bedrijven stellen dat de woorden app en store veel te generiek zijn om het exclusieve recht op te krijgen. "App store is hetzelfde als book store en toy store, het zijn algemene woorden", aldus een woordvoerder van Microsoft.

Het bedrijf liet eerder al weten moeite te hebben met het feit dat Apple het exclusieve recht wil op de term App Store. Apple haalde toen uit naar Microsoft door te stellen dat Windows, de naam van het bekende besturingssysteem van Microsoft, ook een algemene term is.

Uitspraken Jobs

De recentelijk ingediende aanklacht noemt specifiek uitspraken van Steve Jobs, de CEO van Apple. Jobs verwees in een toespraak naar de applicatiewinkels van concurrenten met 'app stores'.

Volgens de vier bedrijven is dat het bewijs dat de term algemeen gebruikt wordt voor meer dan alleen de App Store van Apple. Het bedrijf van Jobs zou als het recht wordt toegewezen de enige zijn die de benaming nog mag gebruiken.

Verenigde Staten

De zaak speelt zich nu specifiek af in Europa, terwijl Apple al sinds 2008 de term in de Verenigde Staten probeert vast te leggen. Microsoft heeft daar met een rechtszaak echter vooralsnog een stokje voor gestoken.

Amazon werd op zijn beurt onlangs aangeklaagd door Apple omdat het een applicatiewinkel voor Androidtoestellen lanceerde met de naam Appstore. Volgens Apple zorgt de naam voor verwarring en misleiding bij consumenten.

Lees meer over:
Tip de redactie