AMSTERDAM - KPN ontkent het mobiele internetverkeer van klanten inhoudelijk te hebben bekeken. Deep Packet Inspection (DPI) is alleen ingezet om de opkomst van WhatsApp in kaart te brengen.

Dat blijkt uit een verklaring van KPN nadat onrust was ontstaan over het gebruik van DPI. Met deze techniek kan de inhoud van dataverkeer bekeken worden, dus de teksten in e-mails en berichten.

"KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd."

KPN wilde geen aanvullende vragen beantwoorden.

Wet

De vraag is of het van belang is dat KPN de inhoud van het verkeer niet bekeken heeft. Feit is dat de data is afgetapt, of deze data nu gebruikt is of niet. In het wetboek van Strafrecht staat dat aftappen verboden is (artikel 139c).

Mogelijk handelt KPN dus in strijd met de wet. Volgens Danny Mekic, internetdeskundige en -jurist is het gebruik van DPI ook in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil donderdag niet inhoudelijk ingaan op de situatie.

Controleren

Donderdag werd bekend dat KPN al negen maanden met de techniek het mobiele internetverkeer in de gaten houdt.

In de toekomst wil KPN DPI mogelijk inzetten om te controleren of mensen bepaalde diensten gebruiken waarvoor zij niet hebben betaald, zo bleek uit een toespraak. Deze zomer introduceert de provider namelijk nieuwe abonnementen waarbij sommige diensten extra geld kosten.

Met DPI kan dan bekeken worden of klanten die niet betalen toch gebruikmaken van een bepaalde dienst. KPN wil de diensten namelijk niet blokkeren. De provider benadrukt dat ook dan het internetverkeer niet inhoudelijk bekeken zal worden.

Mekic stelt echter dat er andere manieren zijn om te kijken hoe vaak gebruikgemaakt wordt van bepaalde diensten. Daar is DPI niet voor nodig.

Aangifte

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) heeft Nederlandse KPN-klanten inmiddels opgeroepen aangifte te doen tegen de provider.

Volg de Twitterberichten over KPN via NUlive.