Foursquare groeit naar negen miljoen gebruikers

AMSTERDAM – Locatiedienst Foursquare telt nu zo’n negen miljoen gebruikers. In januari van dit jaar liet het sociale netwerk nog weten iets meer dan zes miljoen gebruikers te hebben.

Dat zei mede-oprichter Naveen Selvadurai donderdag tijdens een conferentie in Amsterdam. De dienst mikt op tien miljoen gebruikers in juni.

Dagelijks checken mensen nu gemiddeld drie miljoen  keer in via het sociale netwerk. “In de twee jaar dat we nu bestaan, hebben er in totaal 500 miljoen check-ins plaatsgevonden”, vertelt Selvadurai. “Opmerkelijk genoeg zijn nieuwjaarsdag en kerst de populairste incheckdagen van het jaar.”

Tips

Met Foursquare kunnen gebruikers door in te checken hun vrienden laten weten waar ze zich bevinden en plaatsen aanbevelen of tips geven.

Daarnaast omvat de dienst een spelelement. Zo kunnen gebruikers zogenoemde ‘badges’ verdienen door opdrachten uit te voeren en wordt de gebruiker die het vaakst op een bepaalde locatie incheckt tot ‘burgemeester’ van die plek gekroond.

“Foursquare heeft als insteek de dingen die mensen in het echte leven doen virtueel te maken en andersom. We willen de online-wereld naar de offline-wereld brengen”, aldus Selvadurai.

Facebook Places

Over de komst van concurrent Facebook Places maakt de Foursquare-oprichter zich weinig zorgen. “Wij hebben veel meer mogelijkheden en unieke features”, vindt hij. Foursquare zou vooralsnog veel meer check-ins tellen dan Facebook Places.

Critici wijzen er vaak op dat Foursquare inbreuk maakt op de privacy van gebruikers. “We nemen de privacykwestie zeer serieus”, stelt Selvadurai. “Tot nu toe vinden we dat die voldoende gewaarborgd wordt. Gebruikers kunnen kiezen wat ze delen en met wie. Ze hebben daar zelf controle over.”

Foursquare heeft inmiddels 60 werknemers. De verwachting is dat dat aantal nog flink zal groeien.

Lees meer over:
Tip de redactie