Apple opnieuw aangeklaagd om opslaan locatie

AMSTERDAM - Apple is opnieuw aangeklaagd vanwege het opslaan en potentieel doorsturen van privégegevens van klanten.

Dat schrijven Amerikaanse media op basis van de aanklacht.

Apple werd in december met de bedrijven Pandora Media en The Weather Channel ook al aangeklaagd omdat niet gemeld zou zijn dat persoonlijke informatie, in het bijzonder de locatie, van gebruikers doorgestuurd mocht worden naar derden.

Ook de nieuwe aanklacht richt zich specifiek op deze bedrijven en stelt dat niet gemeld is dat de locatie doorgestuurd zou worden.

Voorwaarden

In het najaar van 2010 wijzigde Apple de voorwaarden van iTunes waarna de locatie van gebruikers van een iPhone of iPod gedeeld mocht worden. Apple stelt dat deze gegevens anoniem zijn en dus niet gekoppeld kunnen worden aan een individu.

In de aanklacht beschuldigen consumenten Apple ervan wel zulke informatie door te sturen en dit te doen zonder hen daarvan op de hoogte te hebben gesteld.

UDID-nummer

Er wordt verwezen naar het UDID-nummer. Dat is een uniek nummer voor elk apparaat. Het nummer kan niet verwijderd worden en mag worden doorgestuurd naar derden.

De consumenten die betrokken zijn bij de rechtszaak stellen dat Apple dit niet duidelijk gemeld heeft.

Opspraak

Apple raakte vorige maand ook al in opspraak vanwege het opslaan van locatiegegevens. Toen kwam aan het licht dat Apple de locatie van gebruikers aan de hand van hun apparaten permanent opslaat op het betreffende apparaat en de gekoppelde computer.

Apple stelde toen dat het om een fout in het systeem ging en heeft het probleem inmiddels met een update opgelost. De locatie wordt nu veel korter opgeslagen en wordt gebruikt om locatiediensten te kunnen bieden.

Op de nieuwste aanklacht heeft het bedrijf nog niet gereageerd. Ook is niet duidelijk wat de eisers van Apple willen.
 

Lees meer over:
Tip de redactie