AMSTERDAM - De BSA, een samenwerkingsverband van softwarebedrijven zoals Adobe, Symantec en Microsoft, vindt een downloadverbood of een three-strikes-out-aanpak een prima middel om piraterij terug te dringen.

Dat stelt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité, tegenover NU.nl. Uit een nieuw rapport van het BSA blijkt dat het percentage illegale software al jaren niet afneemt in Nederland.

Zo is 28 procent van alle software in Nederland een illegale kopie die of gedownload is uit illegale bron of gedupliceerd is zonder een extra licentie aan te kopen. Brand stelt dat consumenten in Nederland van relatief grote invloed zijn.

Bedrijven en consumenten

Bedrijven zijn over het algemeen de grootste verantwoordelijke voor softwarepiraterij door bijvoorbeeld geen nieuwe licenties voor een product aan te schaffen als zij de software wel op een nieuwe computer installeren.

"Nederland heeft enorm veel computers en een heel hoge penetratie breedband. Daardoor kunnen consumenten gemakkelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden", aldus Brand.

De voorzitter stelt dat naast de directe invloed van het downloaden door consumenten dit gedrag ook een indirect gevolg heeft: "Mensen die in hun vrije tijd software downloaden zullen dit op hun werk ook eerder doen."

In 2010 downloadde 38 procent van de Nederlandse computergebruikers uit een peer-to-peerbron. Brand benadrukt dat dit niet direct auteursrechtelijk beschermd materiaal betreft.

Downloadverbod

Nederland kent wetgeving op het gebied van het auteursrecht, maar er wordt volgens Brand lang niet altijd goed gehandeld door de overheid. "Ik vind het plan van Teeven (staatssecretaris van Justitie red.) een prima zaak. Als de overheid duidelijk stelt dat mensen geen auteursrechtelijk beschermd materiaal mogen downloaden, zie ik geen probleem."

Teeven stelde onlangs in een wetsvoorstel voor om het downloaden uit illegale bron ook daadwerkelijk illegaal te maken. Teeven wil individuele downloaders niet aanpakken, maar via providers websites offline dwingen die dit materiaal aanbieden.

Software uit illegale brown downloaden is al verboden in Nederland en kan bestraft worden, maar de BSA pleit er in het onderzoek voor criminelen op het gebied van illegale software harder aan te pakken en beschouwen als echte criminelen.

Three-strikes-out

"Ik ben ervan overtuigd dat als het aanbod aangepakt wordt, ook de vraag geraakt wordt. Maar je moet ook de vraagkant overtuigen dat een legale kopie een betere optie is."

Om consumenten in Nederland hiervan te overtuigen ziet Brand een three-strikes-out aanpak zoals die in Frankrijk bestaat wel zitten. Dan krijgen internetters drie keer een waarschuwing bij het downloaden uit illegale bron om vervolgens afgesloten te worden van het internet.

Wereldwijd

In het rapport wordt overigens gekeken naar piraterij wereldwijd en blijkt dat het gebruik van illegale software een commerciële waarde heeft van 58,8 miljard dollar (44,5 miljard euro).

Uit het rapport blijkt verder dat opkomende markten zoals Brazilië, China, India en Rusland een steeds grotere rol gaan spelen op het gebied van piraterij. Zo was China in 2010 al goed voor 13 procent van de totale commerciële waarde van illegale software.

"In deze markten komen steeds meer computers, is er steeds beter en sneller internet en is illegale software dus steeds beter bereikbaar. Ook ontbreekt het in veel landen aan wetgeving op het gebied van auteursrecht", legt Brand uit.