Google stapt naar rechter inzake eis CBP

AMSTERDAM - Google heeft besloten om een kort geding te starten tegen het College Bescherming Persoonsgegevens. De actie volgt op de eis van de CBP dat Google informatie over wifi-netwerken, die is verzameld bij opnames voor Street View in Nederland, vernietigt.

Dat bevestigt een woordvoerder van Google Nederland.

Het CBP liet Google een maand geleden weten dat het alle getroffen mensen binnen drie maanden moet informeren. Ook moeten mensen online bezwaar kunnen maken tegen de verwerking van gegevens over hun wifi-routers.

Binnen vier weken moest alle verzamelde informatie verwijderd zijn. Volgens het CBP gaat het gebruik van de gegevens in tegen de privacy wetgeving.

Spijt

Google laat aan NU.nl weten dat ze al eerder hebben aangegeven, enorme spijt te hebben dat zij onopzettelijk inhoudelijke communicatiegegevens van niet beveiligde Wifi-netwerken hebben verzameld.

"We hebben deze informatie nooit bekeken, nooit gebruikt in wat voor Google-product dan ook, en hebben deze gegevens verwijderd met toestemming van het CBP", aldus Google.

Bezwaar

"We hebben inmiddels wel bezwaar aangetekend tegen andere onderdelen uit het besluit van het CBP en hebben de rechter gevraagd om een voorlopige voorziening zodat de eisen van het CBP opgeschort kunnen worden lopende de bezwaarprocedure. Graag herhalen wij onze boodschap dat Google personen niet kan en ook niet wil identificeren op basis van netwerknamen."

Lees meer over:
Tip de redactie