AMSTERDAM – Twitpic.com, waar gebruikers van vooral Twitter foto’s uploaden om deze via de website te verspreiden, heeft de voorwaarden zo aangepast dat Twitpic foto’s van mensen mag verkopen aan derden.

Dat blijkt uit een uitleg van de nieuwe voorwaarden in een blog.

De voorwaarden zijn begin mei aangepast en daarna ontstond ophef omdat de maker van een foto na het uploaden geen rechten meer zou hebben over de foto. Twitpic spreekt dit nu tegen, maar stelt wel dat de site de foto’s ook mag delen met andere partijen.

Het verschil is dus dat ook de fotograaf de foto mag blijven verspreiden, maar dit recht dan wel deelt met Twitpic. Inmiddels is de website een samenwerking met fotopersbureau Wenn aangegaan. Wenn plaatst vooral foto’s van bekende mensen.

Verder is niet bekend wie de 'verbonden partners' zijn waarover Twitpic spreekt. Ook in de algemene voorwaarden wordt daarover niets duidelijk.

Nieuwswaarde

Twitpic besloot de voorwaarden aan te passen omdat foto’s steeds vaker nieuwswaardig zijn en in verschillende media opduiken. Het is niet toegestaan zonder toestemming de foto’s te gebruiken en dus zijn de regels aangescherpt en heeft de website zichzelf toen het recht gegeven de foto’s zelf ook te mogen verspreiden.

Danny Mekic, internetexpert en -jurist, stelt tegenover NU.nl dat de huidige constructie bij Twitpic mogelijk is. "Over het algemeen is het zo dat een partij de licentie kan krijgen om een foto te verspreiden, terwijl het eigendom over het auteursrecht bij de fotograaf blijft."

"Het volledig overnemen van het auteursrecht is een heel ander verhaal. Dat kan in Nederland bijvoorbeeld alleen schriftelijk of via een elektronische handtekening geregeld worden", legt Mekic uit. Van een volledige overdracht van de auteursrechten is bij Twitpic dan ook geen sprake.