AMSTERDAM – Mobiel internet in Europa moet een stuk sneller worden nu het Europees Parlement in heeft gestemd met een herindeling van de frequenties.

Het Parlement stemde woensdag in met een nieuw Europees frequentiebeleid. Hierdoor worden sectoren die minder efficiënt gebruikmaken van frequenties waarschijnlijk naar een andere frequentie verhuisd.

Na 2013 wil de EU dat frequenties van 1,5 GHz en 2,3 GHz beschikbaar worden voor mobiel breedband met een minimum van 1200 MHz voor het hele spectrum van mobiel dataverkeer in 2015.

Voor 2013 moeten alle EU-lidstaten in ieder geval de 800 MHz-band beschikbaar maken voor mobiele internetdiensten.

Ambitieus

Door de nieuwe indeling kunnen er meer frequenties op een betere manier gebruikt worden voor mobiel internet. “Dit beleid sluit aan bij een ambitieuze Europese digitale agenda omdat het draadloos internet via mobiele telefoons een stuk efficiënter maakt”, aldus Schaake.

"Mobiel internet sluit alle Europese burgers aan en biedt enorme kansen voor onze kennis- en informatiemaatschappij, maar ook voor culturele diversiteit en pluraliteit."

Nederland

In Nederland worden in 2012 extra frequenties geveild om het toenemende gebruik van mobiel internet en smartphones op te vangen. Ook bestaande frequenties voor mobiele telefoons, die in 2013 aflopen, komen dan opnieuw onder de hamer.

Het gaat in Nederland om twee keer 30 MHz op de 800 MHz-band. Daarbij is ruimte gereserveerd voor nieuwkomers op deze markt. Daarnaast komen alle frequenties voor mobiele telefoons (de 900 en 1800 MHz-band) die nu in het bezit zijn van KPN, T-Mobile en Vodafone, opnieuw onder de hamer. Deze vergunningen lopen in 2013 af.

Beschikbaarheid internet

Volgens de Europese digitale agenda moet in 2013 in heel de EU internet beschikbaar zijn. Voor 2020 moet iedereen beschikken over internet van 30 Mbps.

“De toewijzing van frequenties is een nationale aangelegenheid maar het vrijgeven van en de regels rond de frequenties zijn een Europese aangelegenheid”, aldus het Parlement. “Wij zullen EU-lidstaten helpen zodat de frequenties flexibeler en beter beschikbaar zijn.”