AMSTERDAM – Google heeft nieuwe internetregels opgelegd door de regering van India afgekeurd en stelt dat de beperkingen het moeilijk maken actief te blijven in het land, ook voor andere internetbedrijven.

Dat melden Amerikaanse media woensdag op basis van een memo dat Google gestuurd heeft aan de Indiase overheid.

In de nieuwe regels staat onder meer: “Het is voor iedereen verboden om materiaal op internet te zetten dat andermans privacy, ras of geloof kan schaden, beledigen of aanvallen.” India levert geen details over wat onder deze omschrijving valt.

Wet

Dat is dan ook juist waar Google zich zorgen om maakt. Volgens de internetgigant zijn de regels te vaag en kan zo ook materiaal dat wettelijk toegestaan is, verboden worden. Google oppert dat alleen content die in strijd is met de wet wordt geblokkeerd.

Het bedrijf zou volgens the Wall Street Journal inmiddels al verschillende verzoeken hebben gehad van de Indiase overheid om materiaal te verwijderen. De website waarop content verschijnt, wordt namelijk verantwoordelijk gehouden en moet de inhoud binnen 36 uur aanpassen.

Google is voorlopig wel van plan actief te blijven in het land omdat het ministerie het bedrijf heeft beloofd de regels te verduidelijken.