Nieuwe versies Android getoond

ROTTERDAM - Tijdens de I/O conferentie voor ontwikkelaars heeft Google nieuwe versies van zijn Android-besturingssysteem aangekondigd.

De eerste, Honeycomb 3.1, is per direct beschikbaar voor Xoom-gebruikers.

Honeycomb 3.1 is een update van Android voor tablets en bevat meerdere vernieuwingen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de grootte van widgets aanpassen. Daarnaast kunnen Android-apparaten met Honeycomb 3.1 als usb-host optreden.

Dit laatste houdt in dat gebruikers er bijvoorbeeld toetsenborden en gamecontrollers op aan kunnen sluiten. Honeycomb 3.1 komt ook uit voor Google TV, net als de Android Market, zo kondigde Google aan.

Icecream Sandwich

Naast Honeycomb 3.1 toonde Google ook een andere nieuwe versie van Android, genaamd Icecream Sandwich. Een releasedatum hiervoor is nog niet bekend. Een feature van Icecream Sandwich die werd getoond is dat dit programma bijvoorbeeld tijdens videochat het hoofd van de gebruiker kan volgen.

Andere personen kunnen tijdens de videochat inzoomen op de pratende gebruiker en tevens real-time effecten op het beeld loslaten, zoals vervormingen en dergelijke.

Updates

Op het gebied van updates aan Android voegde Google toe dat apparaten met Android in de toekomst in ieder geval anderhalf jaar lang nieuwe Android-versies zullen krijgen. Tot nu toe was het onbekend hoe lang apparaten van updates werden voorzien.

Om dit te bereiken werkt Google samen met een groot aantal aanbieders van mobiele telefonie en electronicafabrikanten waaronder Samsung, LG, Vodafone, Motorola en HTC. Wel werd hier aan toegevoegd dat deze 'garantie' vervalt zodra een apparaat de nieuwe Android-versie niet meer aankan.

Lampen bedienen

Een bijzondere uitbreiding op de functionaliteit van Android die Google onthulde is dat het besturingssysteem in de nabije toekomst ook 'gewone' apparaten zal kunnen aansturen. Middels de Android@Home applicatie kunnen gebruikers bijvoorbeeld lampen aan en uit zetten met een Android-toestel.

Eind dit jaar moeten de eerste led-lampen en aan en uit-knoppen op de markt verschijnen die met Android@Home kunnen samenwerken. Onduidelijk is vooralsnog of deze apparaten ook in Nederland op de markt zullen verschijnen en zo ja, wanneer.

Honderd miljoen

Google maakte tijdens de conferentie verder nog bekend dat het bedrijf inmiddels wereldwijd meer dan 100 miljoen Android-toestellen heeft geactiveerd en dat er inmiddels meer dan 200.000 applicaties beschikbaar zijn voor Android.

Per dag worden 400.000 Android-toestellen geactiveerd.

Lees meer over:
Tip de redactie