AMSTERDAM – De Verenigde Staten (VS) maken zich op voor wat de grootste rechtszaak rondom het downloaden van auteursrechtelijk bescherm materiaal kan worden.

Een rechter heeft de Amerikaanse Copyright Group toestemming gegeven de gegevens van downloaders van de film The Expendables te achterhalen via providers. Dat blijkt uit documenten (pdf) die Wired.com in handen heeft.

Het gaat in de zaak inmiddels om 23.000 IP-adressen terwijl dit er tijdens het indienen van de aanvraag nog slechts 6500 waren.

De verwachting is dat nu de Copyright Group toestemming heeft gekregen achter iedereen die de film heeft gedownload aan te gaan, het aantal downloaders dat onderzocht gaat worden sterk zal toenemen.

Bedragen

Advocaten verwachten dat de Copyright Group schikkingen zal voorstellen van ongeveer drieduizend dollar (ruim tweeduizend euro) per inbreuk. Maximaal kan de groep zelfs 150.000 dollar (ruim 100.000 euro) per overtreding vragen.

Er is momenteel nog één grotere zaak in de VS die draait om 15.551 mensen die pornofilms hebben gedownload. De verwachting is echter dat de zaak rondom The Expendables veel groter zal worden.