'Microsoft dichtbij overname Skype'

SEATTLE - Softwareconcern Microsoft staat op het punt internettelefoonbedrijf Skype over te nemen voor een bedrag van tussen de 7 en 8 miljard dollar (ongeveer 4,9 tot 5,6 miljard euro). Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag op basis van ingewijden.

Het overnameplan wordt gezien als een van de meest 'agressieve' zetten van Microsoft tot dusver om een voet tussen de deur te krijgen in de snel groeiende online communicatie-, informatie- en entertainmentmarkt.

Mogelijk wordt de deal dinsdag al bekendgemaakt, maar het zou ook nog mis kunnen gaan.

De overname van Skype zou Microsoft inclusief de langlopende schulden zo'n 8,5 miljard dollar kosten. Via Skype kunnen mensen via internet wereldwijd gratis met elkaar communiceren, met of zonder beeld.

Kazaa

Skype werd in 2003 gelanceerd door twee mannen die een technologie hadden bedacht om bestanden online te delen: Kazaa. Oorspronkelijk werd Skype gezien als iets voor nerds, later ontdekte de massa de voordelen.

In 2005 werd Skype gekocht door veilingsite eBay voor 2,6 miljard dollar, als een verlengde van de koopjessite. Dat werd niks en een paar jaar later deed eBay 70 procent in het bedrijf weer van de hand aan een groep investeerders.

Afgelopen augustus diende Skype papieren in om naar de beurs te gaan, maar dat plan werd in de ijskast gezet bij het aantreden van de nieuwe topman Tony Bates.

Beursgang

Een beursgang had een miljard op moeten leveren. In de marge voerde het bedrijf met het hoofdkantoor in Luxemburg gesprekken met potentiële overname- en fusiekandidaten zoals Google, Facebook en Cisco, stellen ingewijden.

Microsoft worstelt de laatste tijd met name met Google om grip op de internetmarkt. De eigen zoekmachine Bing wint weliswaar marktaandeel, maar het softwarebedrijf moet een klapper maken om zichzelf steviger in het zadel te houden.

De grootste overname van het softwarebedrijf was die van onlineadvertentiebedrijf aQuantive voor ongeveer 6 miljard dollar in 2007.

Lees meer over:
Tip de redactie