'Apple bereidt zich voor op toekomst zonder Steve Jobs'

AMSTERDAM – Apple zou serieus rekening houden met een toekomst zonder oprichter en CEO Steve Jobs en is zich daar al op aan het voorbereiden.

Dat schrijft the International Business Times op basis van een artikel in Fortune Magazine.

Volgens Fortune is Apple bezig met het voorbereiden van medewerkers op een ‘post-Jobs’ tijdperk. Dit zou gedaan worden door middel van trainingen. Bovendien zouden er case studies worden uitgevoerd naar de impact van het vertrek van Jobs.

Gezondheid

De huidige CEO van Apple richtte het bedrijf in 1976 mede op en na uitstapjes naar andere bedrijven waaronder Pixar en Disney keerde hij eind jaren negentig terug. Jobs kampt echter al lange tijd met gezondheidsproblemen. In 2009 kreeg hij een donorlever en eerder werd hij behandeld voor alvleesklierkanker.

In januari 2011 ging Jobs opnieuw met ziekteverlof, maar details zijn nooit onthuld. Voorlopig worden zijn taken waargenomen door Tim Cook, maar Jobs zou bij de belangrijkste beslissingen betrokken blijven.

Open

De CEO van Apple kreeg de afgelopen jaren kritiek omdat hij onvoldoende open zou zijn over zijn medische situatie. Jobs wordt door analisten zeer belangrijk geacht voor de koers en de toekomst van het bedrijf.

Geruchten over zijn slechte gezondheid zorgden in 2008 voor een flinke koersdaling van het Apple-aandeel. Die koers kelderde zelfs toen financieel persbureau Bloomberg eerder dat jaar abusievelijk de dood van Jobs meldde.

Aandeelhouders

Onlangs werd tijdens een aandeelhoudervergadering geprobeerd openheid af te dwingen over het opvolgingsbeleid bij Apple. Uiteindelijk bleek een meerderheid tegen het voorstel. Er is door Apple nooit bekendgemaakt of een toekomst zonder Jobs op korte termijn als reëel scenario wordt gezien.

Jobs zou er volgens Fortune zelf alle vertrouwen in hebben dat Apple zonder hem aan het roer door kan gaan zonder grote verliezen of veranderingen. Volgens de topman heeft hij het bedrijf op een koers gezet die doorgezet kan worden zonder hem.

Lees meer over:
Tip de redactie