Gegevens Amerikaanse X Factor-kandidaten gestolen

AMSTERDAM – Een groep hackers heeft privégegevens, waaronder mogelijk telefoonnummers, van tienduizenden Amerikaanse X Factor-kandidaten gelekt.

De hackers braken in in het systeem van tv-zender Fox die de talentenjacht zal uitzenden. De gegevens zijn inmiddels op downloadwebsites verschenen. Fox waarschuwt op de website voor de gevaren van de inbraak.

Het gaat om de gegevens van ruim 73.000 kandidaten. Van deze mensen zijn naam, e-mailadres, geboortedatum, geslacht, postcode en mogelijk ook het telefoonnummer gelekt. De groep, LulzSec, waarschuwt bovendien dat dit niet de laatste actie zal zijn.

Sony

De afgelopen maanden worden meer bedrijven in verlegenheid gebracht door de diefstal van privégegevens van klanten of betrokkenen. Zo werd het PlayStation Network gehackt waardoor creditcardgegevens van tientallen miljoenen mensen potentieel op straat liggen.

Daarnaast werd afgelopen weekend de website van Grolsch gehackt waardoor e-mailadressen van mensen die meededen aan een actie zijn achterhaald door onbekenden.

Apple

Ook Apple, waar het niet om een inbraak ging, kreeg in april kritiek te verduren voor het delen van persoonlijke informatie. Locatiegegevens van gebruikers van de iPhone en iPad werd gevolgd en permanent opgeslagen.

Apple heeft laten weten dat het om een systeemfout gaat en heeft inmiddels een update uitgebracht waardoor de gegevens een stuk minder lang opgeslagen worden.

Lees meer over:
Tip de redactie